Economie, bedrijfsleven en GGZ – Column GGzE Magazine december 2008
Column Raad van Bestuur
Economie, bedrijfsleven en GGZ; drie woorden die nu niet vaak in een adem genoemd worden. Dat zal in de toekomst wel veranderen. Het economisch belang voor beide sectoren wordt namelijk alleen maar groter. Even een paar feiten op een rij. Vier van de tien ernstigste aan doeningen zijn psychisch van aard: angststoornissen, stemmingsstoornissen, verslaving en dementie. Bovendien is de verwachting dat in de komende twintig jaar het aantal dementie-patiënten met 100% toeneemt. Bijna een kwart van de bevolking krijgt jaarlijks op de een of andere manier met psychische klachten te maken; omdat men zelf klachten heeft of iemand kent in de omgeving met psychische klachten. Maar liefst 40% van de bevolking krijgt zelf ooit een psychische stoornis. De gevolgen Economie, bedrijfsleven en GGZ Joep Verbugt Voorzitter Raad van Bestuur hiervan zijn fors.
Het kost de samen leving door ziekteverzuim, overlast en criminaliteit jaarlijks ongeveer 5% van het Bruto Nationaal Product. In Nederland zijn momenteel ongeveer 770.000 mensen in behandeling bij een GGZz- instelling. Een kleine 70.000 mensen verdienen er hun brood. Indrukwekkende getallen die aan - geven wat de maatschappelijke relevantie is van de GGZ.
De vraag naar deze zorg neemt niet af. Integendeel. Politici klagen over de alsmaar stijgende kosten. Maar het gaat zelden over baten van diezelfde zorg. Of over nood - zakelijke investeringen. Als er bedragen voor bijvoorbeeld de HSL-lijn op tafel komen, wordt er altijd direct bij verteld dat het zo enorm veel oplevert voor de economie, dat de files korter worden en dat het de mobiliteit en de economische groei bevordert. Dat geldt niet voor bijdrages aan de geestelijke gezondheidszorg. Dan heeft men het niet over wat die investeringen opleveren. En dat is toch niet onaanzienlijk: het terugdringen van ziekteverzuim, de verhoging van de productiviteit, het verminderen van overlast en niet in de laatste plaats het bevorderen van het welbevinden van mensen.
De relatieve onbekendheid van de geeste - lijke gezondheidszorg heeft er waar - schijnlijk toe bijgedragen dat het bedrijfs - leven zich tot nu toe niet erg geïnteresseerd heeft voor deze sector. De innovatieve activiteiten van het bedrijfsleven in bijvoorbeeld de ziekenhuiszorg staan ook in schril contrast met hun betrokkenheid bij de GGZ. Dat laatste moet veranderen omdat er vele mogelijk heden liggen. Mogelijkheden die in de toekomst veel menselijk én economisch voordeel op kunnen leveren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de invloed van licht op stemmingen of naar de invloed van de inrichting van ruimtes op prikkel - gevoeligheid en angsten. Hier valt een wereld te winnen! Die moeten we gaan ontdekken door er samen in te gaan investeren.
Onlangs zijn we hierover met een aantal bedrijven in de regio, waaronder Philips, in gesprek gegaan. Een eerste uitwisseling leverde wederzijds enthousiaste reacties op. Er komt een vervolg. De regio Eindhoven wil zich steeds meer profileren als de Brainportregio waar overheid, onderwijs en bedrijfs - leven investeren in kennistechnologie. Ons aanbod om de geestelijke gezondheidszorg daar ook onderdeel van te laten worden, is met beide handen aangegrepen. Het Masterplan van landgoed De Grote Beek vraagt om een nadere uitwerking. Is het nu niet aardig om in die Brainport-regio, op een plek waar al 90 jaar met het menselijk brein gewerkt wordt, ook een soort ‘Breinport’ te maken? Een plek waar het bedrijfsleven met ons gaat werken aan een goede geestelijke gezondheid. Dan zullen we zien dat bij ons volgende jubileum de drie eerste woorden als vanzelfsprekend wel in een adem genoemd worden.